(
Update 20/6) Een surfer die maandagmiddag zijn zeil aan het oprollen is op het Surfeiland merkte het direct bij het te water gaan. "Het water ziet er bruin en vies uit. Zojuist heb ik eerst mijn zeil schoongemaakt, het zat vol bruine uitslag." Een vrouw die dinsdagochtend een baantje heeft getrokken en bij het strandje onder de buitendouche stapt: "Het water is erg troebel, dat viel mij direct op. Of het schadelijk is kan ik niet beoordelen."
De surfer en zwemster zullen niet de enigen zijn die het sinds afgelopen weekend is opgevallen. Wie bij het Surfeiland of langs de wandelboulevard een blik werpt op het water in de Surfkom ziet een bruine laag op het water. Oorzaak is een grote lozing grondwater vanuit de Roerdomplaan waar vanwege de bouw van een parkeerkelder onder een appartementencomplex een bouwput wordt gegraven.
8.000 tankwagens
Het overtollige grondwater wordt via een tijdelijk aangelegde pijpleiding afgevoerd naar de Westeinderplassen. De pijp mondt uit in het zwemgebied bij het Surfeiland. Voor de lozing is het betrokken bouwbedrijf een vergunning verleend door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Voor de duur van 63 dagen, met een maximum van bijna 250.000 kubieke meter. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met 8.000 tankwagens.
Op de webcam vanaf de watertoren was maandag duidelijk de grens te zien tussen betrekkelijk helder en troebel water in de Surfkom
Zorgen over veiligheid
Of de bruine bovenlaag op het zwemwater in de Surfkom wordt veroorzaakt door smerig grondwater vanuit de Roerdomplaan of doordat de krachtige waterstraal de bodem omwoelt en daardoor zand en modder naar boven komt is onduidelijk. In principe is grondwater schoon. Vooral bij weinig wind blijft de bruine bovenlaag lang in de kom liggen.
Mogelijk een bijkomstige reden van de vertroebeling is dat de baai de laatste jaren niet is uitgebaggerd, en er nu door de stevige waterstraal vervuild zand/grond aan de oppervlakte verschijnt. Uitbaggeren was wel het voornemen.
Feit is dat het zwemwater in de Surfkom momenteel verre van schoon oogt. Het veroorzaakt zorgen bij recreanten en politieke partijen. Is het wel veilig om te zwemmen bij het Surfeiland?
PvdA en GroenLinks hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college over de veiligheid en waterkwaliteit in de Surfkom. Zij willen onder meer weten of de zwemwaterkwaliteit gewaarborgd kan worden, en of de gemeente vooraf heeft overwogen wat de impact van de lozing is in het openbare zwemwater tijdens het zwemseizoen, met name op de gezondheid en veiligheidsgevoel van kinderen.
Verzoek tot spoed
De termijn voor beantwoording van schriftelijke vragen aan het college staat op dertig dagen. Fractievoorzitters Jelle Buisma (PvdA) en Ronald Fransen (GroenLinks) doen een beroep op het college ditmaal sneller te reageren. "Gezien het feit dat we midden in het zwemseizoen zitten, verzoeken wij u deze vragen met spoed te beantwoorden waarbij wij denken aan 7 dagen"
Verantwoordelijk voor lozing van grondwater op oppervlaktewater in deze regio is het Hoogheemraadschap van Rijnland. Op verlening van de vergunning is, indien belanghebbende, nog bezwaar mogelijk tot 9 juli. De gemeente Aalsmeer is locatiebeheerder van de zwemlocatie, en daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van recreanten.
Update 20 juni 10.00 uur:
Hoogheemraadschap Rijnland meldt dat dinsdagochtend een watermonster in de Surfkom is afgenomen, en op dat moment het water helder was. Uitslag van de meting wordt op korte termijn verwacht. Rijnland zal de situatie in de komende periode blijven monitoren. Op de vraag waarom niet gekozen is het grondwater buiten de Surfkom te lozen komt Rijnland later op terug.
Relevant:
Vergunning Hoogheemraadschap Rijnland voor de lozing
Vragen PvdA en GroenLinks aan college (Pdf)
Geef uw reactie
20-6-2024, Jean Louis Patting:
Is het verstandig om nog zwemmen toestaan, toen ze losden de water in de Hoornemeer park, heb ik Rijnland gebeld omdat ik heb gevonden 9 graaskarpers drijven op het water, en de lelies gingen dood. Toen hebben ze de lossing in de Hoornemeer gestopt, en naar de Westeinder gebracht?