Een opvallende ontwikkeling wat betreft huisvesting van arbeidsmigranten en de woningnood onder starters in Aalsmeer. Waarschijnlijk binnen twee jaar zal op de hoek van de Legmeerdijk en Lakenblekerstraat een groot wooncomplex verrijzen dat plaats moet bieden aan buitenlandse arbeiders, jongeren en economisch daklozen.
Dit is de uitkomst na overleg tussen de gemeente en ontwikkelaar World Trade Flower Hotel B.V. De gemeente heeft bij de ontwikkelaar aangedrongen (stellen van voorwaarden) op het realiseren bij het bouwplan van woonruimte voor andere doelgroepen dan allleen arbeidsmigranten. Uit de samenleving klinken steeds vaker geluiden waarom bij dit soort projecten niet ook woonruimte voor jongeren beschikbaar komt.
Het wooncomplex zal bestaan uit vijf appartementengebouwen met totaal 480 bedden voor internationale medewerkers (shortstay en midstay). Ook komen er in het gebouw 24 appartementen (maximaal 96 bedden) die geschikt zijn voor starters op de woningmarkt en economisch daklozen. Het complex krijgt diverse voorzieningen zoals sportfaciliteiten, een winkel en gezamenlijke zorgvoorzieningen.
'Hoogste kwalitatieve eisen'
Vorige week werd de gemeenteraad over het plan en de overeenkomst geïnformeerd. De huisvesting voldoet aan de hoogste kwalitatieve eisen zoals beschreven in het rapport Roemer: ‘Geen tweederangsburgers’, meldt het college. "En het plan voorziet in een invulling van deze braakliggende zichtlocatie."
Juridische strijd gestaakt
De afspraken zijn door de gemeente en World Trade Flower Hotel B.V. (WTFH) in een overeenkomst vastgelegd. Dit betekent tevens dat de juridische strijd waar beide partijen al jarenlang in verwikkeld waren is gestaakt/gestopt.
De ontwikkelaar uit Montfoort wilde op de bewuste locatie in eerste instantie een regulier hotel bouwen van 395 kamers. Nadat de gemeente hiervoor in 2020 een vergunning had verleend vroeg WTFH toestemming om het plan te wijzigen naar een huisvesting voor arbeidsmigranten met 800 bedden.
Daar gaf de gemeente geen toestemming voor, vanwege de impact voor de omgeving. In het later door de gemeenteraad vastgestelde paraplubestemmingsplan “Kamerverhuurbedrijf Aalsmeer” werd deze lijn planologisch bevestigd. Daarin is een limit van 250 bedden per locatie opgenomen.
Betere onderbouwing
WTFH stapte naar de Raad van State om de beslissing aan te vechten. In een tussenvonnis vorig jaar bleek de hoogste bestuursrechter niet overtuigd van de toepassing van het paraplubestemmingsplan met betrekking tot de locatie hoek Legmeerdijk/Lakenblekerstraat. De RvS vroeg aan de gemeente een betere onderbouwing ('aanvullende, toereikende motivatie').
Lopende de procedure bij de RvS zijn beide partijen met elkaar in gesprek gebleven om tot een oplossing van het geschil te komen. Dat heeft dus tot een overeenkomst geleid waarij voor de eerste keer in Aalsmeer arbeidsmigranten en jeugdige woningzoekenden op één locatie zullen worden gehuisvest.
Voordat de eerste paal van het wooncomplex wordt geslagen zal het plan eind dit jaar of begin volgend jaar door de gemeenteraad nog goedgekeurd moeten worden.
Relevant:
Meer grootschalige woonlocaties voor arbeidsmigranten. "Dan komen er woningen vrij voor Aalsmeerders"
Geef uw reactie