Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

IJsmeester Peter Kuipers: "Het echte dorpsgevoel komt op zulke dagen los"


Videostill: kicksfotos.nl

Het zit er weer op, de paar dagen schaatsplezier in Kudelstaart. Door de inzet van een hoop vrijwilligers konden schaatsliefhebbers zich vorige week van dinsdag tot en met donderdagmiddag op de ondergespoten skeelerbaan aan de Wim Kan Dreef heerlijk uitleven. IJsmeester Peter Kuipers kijkt met veel voldoening terug op een geweldige, maar ook vermoeiende periode. "Je moet er plezier in hebben, anders moet je het niet doen."


Door: Redactie   15-1-2024

Meneer Kuipers, hoe zijn de dagen verlopen op de IJsbaan?
"Het is prima gegaan, het was geweldig. Op een paar valpartijen na zijn er geen incidenten geweest. De ijsbaan is ontzettend goed bezocht, ik heb hier nog nooit zoveel mensen gezien. In de middag steeds rond de 150, en in de avond was het belachelijk druk. Hoe dat kan? Mensen hebben gewoon zin om te schaatsen. Van ver buiten Kudelstaart kwamen ze hierheen, bijvoorbeeld uit Noordwijk en Zandvoort."

Hoeveel werk is het om van de skeelerbaan een ijsbaan te maken?
"Met vijf man van de ijsclub VZOD en skeelerbaan besloten we zondagmiddag dat we er voor gingen. We zijn zondag op maandag begonnen met de giertank om de eerste laag water aan te brengen, en maandag op dinsdag nog een keer. Dinsdagochtend hadden we prima ijs. Maar ik doe het niet alleen he...met de laag ijs maken over twee nachten hebben meer dan dertig vrijwilligers meegeholpen. We losten elkaar af, anders houd je het niet vol."

Krijgt u ook veel hulp van de Kudelstaartse gemeenschap?
"Jazeker, dat is het juist het mooie. Een groep van zo'n dertig vrouwen heeft aangeboden om de Koek en Zopie te organiseren. Zij zeiden: 'dat gaan wij wel doen, anders wordt jij gek. Dat kun je er niet bij hebben'. Mooi toch. En ook medewerking van bedrijven uit de buurt. Kooyman uit de Kwakel levert de giertank, Van Lammeren brengt een paar flessen glühwein, Cafe op de Hoek bitterballen, IJsclub Uiterweg komt met een grote veegmachine, en zo kan ik nog wel even doorgaan."

Het lijkt wel of er op zulke dagen iets los komt in Kudelstaart. Iedereen wil een handje helpen om dit te laten slagen?
"Ja..zo kun je dat wel zeggen, het echte dorpsgevoel. Als je dit organiseert en het door de buurt laat dragen komt het altijd voor elkaar. De echte saamhorigheid in Kudelstaart komt bij dit soort dagen bovendrijven waarbij vele mensen klaarstaan om hun steentje bij te dragen. 'We maken met z'n allen ijs', zeg ik altijd."

De organisatie heft geen entree. Hoe zit het met de kosten?
"De opstartkosten kosten natuurlijk geld, met name voor elektriciteit. We heffen geen entree inderdaad, dat willen we niet. Wel vragen we aan elke bezoeker een donatie te doen. Elke keer als we dit organiseren levert dat genoeg op om uit de kosten te komen."

U raakt op leeftijd, hoe lang gaat u nog door als ijsmeester?
"Zolang ik kan lopen. En als het niet meer gaat neemt de volgende generatie het over. Dat weet ik zeker, ijs maken op de skeelerbaan zodra de weersomstandigheden dat toelaten zal altijd doorgaan. Het kost veel energie, maar het geeft veel plezier. Na de sluiting van de baan donderdagmiddag had ik even twee dagen nodig om bij te komen, maar dat heb ik er graag voor over. Dit kan je alleen maar doen als je het leuk vindt, anders moet je het niet doen."

Heeft u nog iets te wensen?
"Nog meer vorstdagen. Alles staat klaar, we kunnen zo weer uitpakken. We staan in de startblokken voor de eerstvolgende vorstperiode. Laat maar komen."

Kick Spaargaren van kicksfotos.nl maakte mooie dronebeelden van de ijsbaan in Kudelstaart:

Geef uw reactie

Deel dit artikel: