"Dat wij expliciet pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod is te sterk uitgedrukt, maar we willen wel met andere politieke partijen en maatschappelijke organisaties hierover de discussie aangaan", vertelt fractieleider Werner Koster van Absoluut Aalsmeer (AA) die in de laatste raadsvergadering een balletje over dit onderwerp opgooide.
Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt op veel plaatsen overlast voor mens, dier en milieu, en leidt tot schade aan de openbare ruimte. Steeds meer gemeenten hebben inmiddels rond de jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod ingevoerd. In Noord-Holland zijn dat onder meer Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Alkmaar.
Als er een referendum zou worden georganiseerd over een algemeen vuurwerkverbod zouden de meeste Nederlanders (57%) vóór een verbod stemmen. Net als in de voorgaande jaren is ongeveer één op de tien Nederlanders voornemens om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Zo blijkt uit onderzoek van IPSOS in opdracht van Binnenlands Bestuur.
"Een algeheel verbod zou ook in onze gemeente een hoop leed en overlast kunnen voorkomen", zegt Koster. "Ik ben vooral benieuwd hoe de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart hiernaar kijken. Hun mening is nog nooit gepeild. Als de gemeente bij de jaarwisseling bijvoorbeeld een centraal georganiseerde viering als alternatief organiseert, hoe denken onze inwoners daarover?"
Voor- en nadelen
Sybrand de Vries van D66 ziet voor- en nadelen in een algeheel vuurwerkverbod. "Tijdens de jaarwisseling is er tussen buren het plezier van afsteken van vuurwerk, een moment van verbinding. Maar hoe weeg je dit af tegen die enorme overlast van mensen en dieren die er niet tegen kunnen en dus niet de straat op kunnen? En vergeet ook het milieu- en gezondheidsaspect niet, een enorme uitstoot van fijnstof."
De Vries, die denkt dat een eventueel vuurwerkverbod een aantal jaar zal kosten om dit effectief in te voeren, is nieuwsgierig naar een debat in de gemeenteraad over dit onderwerp. En evenals Koster van AA naar de mening van inwoners in onze gemeente. "Aan dat laatste zou ik ook groot gewicht toekennen in mijn uiteindelijke persoonlijke oordeel."
"Niet te handhaven"
FlorAalsmeer is voor een algeheel vuurwerkverbod. "Vooral vanwege het feit dat vuurwerk enorme overlast veroorzaakt bij mens en dier. Dit willen we aan banden laten leggen", aldus Judith Keessen die een uitzondering maakt voor gereguleerde vuurwerkshows zoals 'Vuur en Licht op het water' in september. "Dat moet gewoon kunnen."
Het CDA ziet niets in een algeheel vuurwerkverbod. "Niet alleen om principiële reden, ook omdat het niet te handhaven is", verklaart raadslid Eppo Buskermolen. "Wel zijn we voor een vuurwerkvrij gebied rondom molens en zorgcentra's. Daar kan je wat beter laten controleren." Ronald Fransen van GroenLinks, ook namens PvdA: "Dan moet daar inderdaad wel op worden gehandhaafd, anders ben je als overheid ongeloofwaardig."
Buurgemeente Amstelveen heeft al oa het gebied rond molens, zorglocaties, en locaties waar dieren worden verzorgd aangewezen als vuurwerkvrije zone. Naast het CDA zien ook FlorAalsmeer en AA graag dat Aalsmeer als eerste maatregel dit voorbeeld volgt. "Hier komen we momenteel niet verder dan de locatie in de Zijdstraat bij Korenmolen De Leeuw", zegt Koster van AA.
"Molen ligt in de vuurlinie"
Beheerder Jan Hofstra van de Stommeermolen aan de Molenvliet trekt al jaren bij de gemeente aan de bel om 'zijn molen' op de lijst vuurwerkvrij gebied te krijgen. "Ik word steeds met een kluitje in het riet gestuurd", vertelt hij verbolgen. "De molen ligt elke jaarwisseling in de vuurlinie, de vuurpijlen liggen bij mij in de tuin. Er hoeft maar een pijl in het riet te komen en de molen staat in de hens. Het is gewoon Russische roulette."
Hofstra heeft een watersproei installatie aangeschaft voor het nathouden van het riet. "Betaald uit eigen zak, 300 euro." De Rijnlandse Molenstichting, eigenaar van de Stommeermolen, pleit in een brief van september dit jaar aan gemeenten voor een vuurwerkverbod bij molens.
"Hiermee geeft u invulling aan de specifieke zorgplicht om schade aan rijksmonumenten te voorkomen."
Laag risico
Een woordvoerder van portefeuillehouder Handhaving Gido Oude Kotte laat weten dat een aanvraag voor de Stommeermolen als vuurwerkvrij gebied na een risicoanalyse is afgewezen. "Gelet op het aantal meldingen en signalen vanuit de politie, is het risico bij deze molen laag. Ook gezien het feit dat deze molen buiten de bebouwde kom ligt." Dat bij Korenmolen De Leeuw wel een vuurwerkvrije zone ingesteld is "vanwege de ligging in het centrum en het risico daar hoger is."
"Als de stemming dreigend wordt, kap ik ermee"
Het instellen van een vuurwerkvrije zone is, zeker in de eerste jaren na instelling, alleen effectief bij een strakke handhaving. Dat vindt ook beheerder Jop Kluis van Korenmolen De Leeuw. Vorig jaar klaagde de voormalig wethouder bij NH-Nieuws over de geringe handhaving. "Het heeft geen prioriteit bij de gemeente en politie."
Kluis, die op een steenworp afstand van de molen woont (eigenaar is de gemeente), houdt daarom zelf toezicht: "Maar altijd wel met enige omzichtigheid. Als de stemming dreigend wordt, kap ik ermee."
Andere prioriteiten
Politie en boa's hebben tijdens de nieuwjaarsnacht vaak andere prioriteiten. In gemeenten waar al een algeheel vuurwerkverbod is ingesteld kondigden verschillende burgemeesters vooraf al aan dat er niet op gehandhaafd zou worden. Vooral omdat een overtreding pas bestraft kan worden als je op heterdaad betrapt wordt.
Toch hopen betrokken gemeenten dat een vuurwerkverbod uiteindelijk leidt tot minder slachtoffers, schade en milieuoverlast. En dat er een discussie op gang komt voor een landelijk vuurwerkverbod. "Vinden we vuurwerk nog wel normaal?"
Feesten en partijen
In Aalsmeer speelt ook nog een andere kwestie: het vuurwerk dat in de zomer wordt afgestoken bij feesten en partijen. Bijvoorbeeld bij horecagelegenheid On The Rock nabij het Surfeiland gebeurt dit regelmatig. Vooraf een melding bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is voldoende om dit op een legale manier uit te voeren.
Verschillende partijen willen dat het college dit vanwege door omwonenden ervaren overlast en gevaarlijke situaties aan banden legt. Keessen van FlorAalsmeer verwijst naar de gemeente Zandvoort waar vanwege vuurwerkoverlast bij de strandpaviljoens hier sinds 2023 een vuurwerkverbod is ingevoerd. Uit een steekproef bleek er onder Zandvoorters groot draagvlak voor het besluit.
Meedenken
Oude Kotte staat niet te trappelen om de teugels hiervan ook in Aalsmeer aan te trekken. Tijdens een van de laatste vergaderingen: "Dit moet lokaal gereguleerd worden. Het ligt niet in mijn lijn hierover te gaan nadenken. Tenzij de gemeenteraad een initiatief neemt, dan wil ik wel meedenken." Tegen Keessen: "Gaat u eens buurten bij de andere fracties hoe zij daar tegenaan kijken."
Wel zegde Oude Kotte de gemeenteraad toe te zullen kijken of vanaf volgend jaar tijdens de jaarwisseling meer locaties kunnen worden aangewezen als vuurwerkvrije zone. "Na uw advies zal ik dit in overweging nemen."
Op de agenda
Absoluut Aalsmeer wil het onderwerp uitbreiding vuurwerkvrije zones of een algemeen vuurwerkverbod in het voorjaar van 2025 op de agenda zetten voor een bespreking in een commissie- of raadsvergadering. Mogelijk dat daar als eerste stap uit voortvloeit dat de mening van inwoners over een algeheel vuurwerkverbod gepeild gaat worden.
Vuurwerkregels
- Vanaf 12 jaar is het kopen en afsteken van categorie F1-vuurwerk het hele jaar toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers.
- Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van categorie F2-vuurwerk toegestaan. Dit is het oudejaarsvuurwerk.
- Vanaf 1 december 2020 is vuurwerk uit categorie F3 verboden voor consumenten. Dit is zwaarder knal- en siervuurwerk, zoals bijvoorbeeld een Chinese rol.
- In de F2-categorie, het minder zware knal- en siervuurwerk, is ook bepaald vuurwerk verboden vanaf 1 december 2020. Zo zijn knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), vuurpijlen, enkelschotsbuizen (zoals single shots) niet meer toegestaan.
- Verkopers van consumentenvuurwerk zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven.
- Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar.
- Het is verboden om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken of in bezit te hebben.
- Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Als één van deze dagen op een zondag valt, mag er op die dag geen vuurwerk verkocht worden. Het is in dat geval wel toegestaan vuurwerk te (ver)kopen op 28 december.
- Gemeenten kunnen vuurwerkvrije zones instellen. Bijvoorbeeld in het centrum van de stad. Of in de buurt van ziekenhuizen, dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen. Het afsteken van vuurwerk in vuurwerkvrije zones is strafbaar. Sommige gemeenten zijn helemaal vuurwerkvrij.
- Het is niet toegestaan om meer dan 25 kilo vuurwerk te kopen en in huis te bewaren.
Geef uw reactie
28-12-2024, Ton Meijer:
Alleen een vuurwerkverbod op een paar plaatsen in Aalsneer oa de molen in het dorp en de kinderboerderij maar voor de rest geen vuurwerkverbod in Aalsmeer.