(Analyse) "Het was een heel avontuur", sloot burgemeester Gido Oude Kotte donderdag tijdens de raadsvergadering het agendapunt Bestemmingsplan Waterfront af. Dat was nogal een understatement. 'Wat was dit een struggle', zouden betere bewoordingen van de burgervader zijn geweest over de vergaderingen die de afgelopen periode werden gehouden over vaststelling van het bestemmingsplan met daaraan gekoppeld actualisering van document Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint.
Veel verwarring, een raadslid dat zich in zijn hemd voelt staan, een ander raadslid dat zich onbegrepen voelt, gesprekken achter de schermen, een plotselinge draai van een sleutelpartij, een college dat een oproep van de commissie anders interpreteert, een amendement dat op het laatste moment wordt ingediend en gedraai over het ontbreken van een opgang van de wandelboulevard die mindervaliden al jaren parten speelt.
Spoor bijster
Het verdiende allemaal niet de schoonheidsprijs en de geïnteresseerde burger zal snel het politieke spoor bijster zijn geraakt. De discussie de afgelopen weken ging erom of bij vaststelling van het Bestemmingsplan Waterfront automatisch ook het document
'Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint' uit 2015 in gewijzigde vorm kon worden vastgesteld en of dit document wel of niet fundamenteel gewijzigd was.
Om met dat laatste te beginnen: die fundamentele wijziging was er niet. Ja...in het document Plassenlint waren de plantekeningen van het al gerealiseerde project Waterfront opgenomen en er is een ander lettertype gebruikt. Maar dat is het dan ook wel.
Toch liet Sybrand de Vries van D66 zich begin maart tijdens een schorsing in een commissievergadering door Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer overtuigen dat er wel degelijk behalve de plantekening Waterfront fundamentele verschillen zaten tussen de versie uit 2015 en de geactualiseerde weergave.
Met steun van D66 was er vervolgens een meerderheid in de commissie om het onderwerp van de agenda te halen, met de oproep aan het college in een volgende vergadering eerst de wijziging van document Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint te behandelen en pas daarna het Bestemmingsplan Waterfront. Dit zou ook bijvoorbeeld betrokken inwoners de mogelijkheid bieden voor een inspreekbeurt.
Twijfel
Kort na de vergadering sloeg bij De Vries de twijfel toe of hij niet op het verkeerde been was gezet door Kuin. Na gesprekken achter de schermen tussen De Vries en het college, en na bestudering van de oude en de nieuwe versie Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint, was het voor De Vries klip en klaar; er zijn in het document, anders dan plantekening Waterfront, geen fundamentele wijzigingen aangebracht.
Iets dat het college met een memo aan de raad nog eens onderstreepte, en besloot behandeling van Bestemmingsplan Waterfront met daaraan gekoppeld de geactualiseerde versie van Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint op 2 april opnieuw op de agenda te zetten.
Daarmee passeerde het college de oproep van de commissie om het document los te koppelen van Bestemmingsplan Waterfront. Wethouder Bart Kabout daarover in de commissievergadering van begin april: "Dit heeft het college anders geïnterpreteerd. U als raad vroeg om verduidelijking, die hebben we nu gegeven."
"In ons hemd gezet"
In dezelfde vergadering deelde Sybrand de Vries (zonder de persoon expliciet bij naam te noemen) zijn ergernis over het optreden van Dick Kuin begin maart. "We hebben sterk de indruk dat we in de vorige commissievergadering op het verkeerde been zijn gezet. We voelen ons in ons hemd gezet. En laat duidelijk zijn, ik had ook voor een meer extreme woordkeuze kunnen kiezen." Kuin was op de vergadering van begin april niet aanwezig, zijn partijgenoten van AA lieten de stekelige woorden van De Vries zonder wanklank passeren.
De Vries maakte nu logischerwijs geen bezwaar meer over het feit dat document Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint was gekoppeld aan bestemmingsplan Waterfront. Te meer omdat de fractieleider van D66 van het college de toezegging had gekregen dat elke toekomstige wijziging bij het Waterfront, bijvoorbeeld het bouwen van kunstwerken aan de wandelboulevard, zal gebeuren in overleg met omwonenden aan de Stommeerweg. En het college ook bestaande overlast zal gaan bespreken met omwonenden.
Procedureel onjuist
Judith Keessen van FlorAalsmeer uitte ook haar ongenoegen over de koppeling van document Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint aan bestemmingsplan Waterfront, maar om een andere reden. Keessen vond het procedureel onjuist om de koppeling te maken, en zag het als een hersteloperatie van het college.
Het raadslid van FlorAalsmeer doelde daarmee op de besluitvorming over project Waterfront in september 2020 (opwaardering en uitbreiding van de oever en het Surfeiland, aanleg van een wandel- en fietsboulevard en een aantal vlonders en steigers), het document Het Plassenlint was destijds door het college niet toegevoegd aan het dossier Definitief Ontwerp Waterfront. Dat had voor een juiste toetsing door de raad van project Waterfront wel gemoeten.
Verkeerde signaal
Keessen is van mening dat het gewijzigde document er nu wordt ingerommeld bij dossier Waterfront, zonder dat de inhoudelijke wijzigingen (aanleg Waterfront) aan Beschermd dorpsgezicht Het Plassenlint daadwerkelijk getoetst zijn.
De fractieleider van FlorAalsmeer wees erop dat elke bewoner in het gebied van Het Plassenlint zich aan de regels moet houden met betrekking tot bouwplannen. Als het college daar zelf de hand mee licht wat voor signaal geef je dan af naar je inwoners, vroeg Keessen zich af. De coalitiepartijen gingen nauwelijks inhoudelijk in op de kritiek van Keessen, begrepen het niet, of deden alsof ze het niet begrepen.
Vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering werd het collegevoorstel Bestemmingsplan Waterfront in meerderheid aangenomen, inclusief de wijzigingen in document Dorpsgezicht Het Plassenlint. Daarmee lijkt het dossier Waterfront waar partijen al jaren over kibbelen voorlopig afgerond.
Opgang voor mindervaliden
Het project zelf is nog niet afgerond. Bijvoorbeeld mindervaliden kunnen nog steeds geen goed gebruik maken van de wandelboulevard vanwege het ontbreken van een opgang bij de watertoren. Waarom dit nog niet gerealiseerd is kon wethouder Kabout niet goed duidelijk maken. Hij liet het bij: "Het college is er mee bezig."
Wat Kabout niet vertelde maar wel een rol speelt bij de afronding van het project is de juridische procedure die nog loopt van huiseigenaren naast de watertoren over bouwactiviteiten rond hun woning. In de beroepszaak zal de Raad van State dit jaar uitspraak doen.
Geef uw reactie
20-4-2024, Klaas Keessen:
'De coalitiepartijen gingen nauwelijks inhoudelijk in op de kritiek van Keessen, begrepen het niet, of deden alsof ze het niet begrepen!'. En weer trad de coalitie de belangen van de inwoners met voeten, zoek zelf maar op welke partijen. Participatie van lik me vestje! Participatie is in Aalsmeer op sterven na dood, wie is er nog zo gek om er nodeloos energie in te stoppen. Prachtig geworden hoor dat Waterfront, velen genieten er dagelijks van, maar.....arme bewoners aan de Stommeerweg, voor jullie gelden andere regels dan voor uw eigen B & W.