Hoogheemraadschap van Rijnland zal tot 1 oktober in de Westeinderplassen rond de zwemlocaties Surfeiland en de Loswal in Kudelstaart metingen laten uitvoeren van de zwemwaterkwaliteit. Datzelfde gebeurt bij het Oosterbad aan de Oosteinderweg. Op verzoek van de provincie wordt er dit jaar, naast onderzoek naar blauwalgen, pH-waarde, en diverse bacteriën, voor het eerst ook naar PFAS gemeten op de zwemlocaties.
PFAS zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn, ze breken nauwelijks af. Bij langdurige, intensieve blootstelling kunnen er risico’s optreden voor de gezondheid. Wanneer bepaalde waarden worden overschreden moet de locatiebeheerder van de zwemlocaties waarschuwingsborden plaatsen. Locatiebeheerder bij Surfeiland en Loswal is de gemeente, van Oosterbad de stichting Het Oosterbad. Ook is de informatie dan te vinden via zwemwater.nl.
Incident blusschuim Schiphol
Ook de schadelijke stof PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) valt onder PFAS. Door een incident in 2008 sprong onbedoeld een sprinklerinstallatie aan in een hangar van KLM op luchthaven Schiphol. De sprinklers verspreidden toen duizenden liters schuimblusmiddel waar later PFOS in bleek te zitten. Inmiddels is PFOS in blusschuim verboden omdat de stof gevaarlijk is voor mens en milieu.
Uit onderzoek vorig jaar bleek dat er in het water rond Schiphol nog steeds een te hoge concentratie PFOS wordt gemeten. Haarlems Dagblad kreeg het onderzoek in handen.
'Een watermonster uit de Nieuwe Meer vlakbij Schiphol leverde slecht nieuws op. Het bleek de uitzonderlijk hoge concentratie van 100 nanogram pfas, waaronder veel pfos, per liter te bevatten, schreef de krant twee maanden geleden.
In 2019 bleek dat in en rond de Oosteinderpoel in Aalsmeer, pal tegenover de waterzuiveringsinstallatie Schiphol, het slib extreem veel pfos te bevatten: tot 51 microgram per kilo, vijftig keer zoveel als gemiddeld in Nederlandse bagger. Het slib is verwijderd.
Vragen GroenLinks
GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over het PFAS-gehalte bij de zwemlocaties in Aalsmeer. Fractievoorzitter Ronald Fransen vindt het belangrijk dat zo snel mogelijk bekend wordt of er veilig kan worden gezwommen.
'Indien deze garantie niet te geven is, overweegt de gemeente dan om zwemmen in natuurwater preventief te verbieden totdat er duidelijkheid is?'
Naar aanleidng van uitgebreide berichtgeving vorig jaar november in de Franse krant Le Monde over de wereldwijde verpreiding van PFAS in Europa vroeg FlorAalsmeer aan het college hoe het is gesteld met de veiligheid in Aalsmeer voor zwemmers. In haar antwoord erkende het college dat in Aalsmeer PFAS-bodemverontreiniging aanwezig is, "maar zover bekend niet op grote schaal."
In april zijn door laboratorium Waterproef in de Westeinderplassen metingen uitgevoerd naar PFAS. Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland laat weten dat de resultaten nog niet bekend zijn.
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische verbindingen, die in principe onverwoestbaar zijn en daarom opstapelen in milieu, dier en mens. DPFAS wordt toegepast in bijna alle industrieën.
Bijvoorbeeld als ingrediënt in elektronica, blusmiddelen, verzorgingsproducten en pesticiden. Ook worden ze gebruikt als beschermende coating voor het afstoten van vet en water in textiel, pannen, voedselverpakkingen en tandflos.
Dat PFAS in potentie schadelijk zijn voor onze gezondheid, wordt steeds duidelijker. Het RIVM spreekt onder meer van mogelijk schadelijke effecten op het immuunsysteem en op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kan het mogelijk kankerverwekkend zijn.
De effecten kunnen per soort PFAS anders zijn, en veel is nog niet bekend. Nederland strijdt in Europees verband voor een totaalverbod op PFAS.
Relevant:
PFAS in de polder: enorme vondst in Friese sloot doet ergste vrezen voor rest van Nederland
Haarlems Dagblad: Waar is 143 kilo pfos gebleven na de pfosramp van 2008 op Schiphol?
RIVM: Advieswaarden PFAS in zwemwater
zwemwater.nl
Geef uw reactie